17-10-08

Wat een einde

De vrouw vond het gisteren al vreemd.
De auto viel af en toe gewoon stil.
Nu kon ze zich daar wel iets bij voorstiellen, want na een lezing voor een complete basisschool, wel 119 dolenthousiaste kinderen sterk, had ze eigenlijk ook zin om stil te vallen. Maar dat kon niet. Ze moest rijden. En dat gaat sneller met een auto waarvan de motor draait. Dus startte ze haar uitgeputte roestbak weer op. En mompelde tegen haar collega dat het hoog tijd werd dat het voorjaar kwam. En de nieuwe auto waarvoor ze spaarde.
Deze morgen had de auto een ochtendhumeur. Hij gromde en zuchtte, protesteerde en viel stil. Wel drie keer op rij. Nog voor hij goed en wel gestart was.
De vrouw miljaarde en mopperde, stampte op het gaspedaal en de koppeling. En rukte van pure frustratie het stuur bijna los, terwijl op de achterbank haar oudste zoon juichte dat ze 'lekker te laat' zouden komen.
De vrouw probeerde het nog eens. Ze zette de auto in neutraal en liet die achteruit de oprit afbollen. Snel draaide ze de sleutel om en gaf gas. Het lukte, ze reden!
Twee straten verder viel haar oog op de benzinemeter. Die stond al voorbij rood. Voorbij het niemandsland zelfs, dat tussen het rood en de onderkant van de meter zit. Toen herinnerde ze zich dat ze eigenlijk al twee dagen geleden had moeten tanken. En dat ze zich dat toen ook voorgenomen had. Maar dat blijkbaar net zo snel weer was vergeten.
Ze moest ook zoveel onthouden: verhalen en personages, plots en deadlines, afspraken en opdrachten. Daar kreeg ze het gewone leven af en toe niet meer bijgepropt. Met toegeknepen billen van de spanning stuurde ze haar uitgedroogde kar over de veel te lange steenweg en bolde de laatste meters naar het benzinestation in neutraal.
Net voor de pomp viel de auto stil. 
Was dit een boek geweest had ze vast luidop 'cliché!' gebromd. En teleurgesteld geweigerd om nog verder te lezen.  Nu kreet ze opgelucht de vogels uit de dakgoot, en maakte nog net geen vreugdedansje.

Inge Bergh

12:12 Gepost door Inge&Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.