14-04-09

Stavanger, dag twee

Hilsen fra Norge!

Dag twee in Stavanger, Noorwegen

Al van toen het vliegtuig in een grote boog boven de haven van Stavanger cirkelde, vermoedden we het. Eenmaal voet op Noorse bodem werd het met elke teug frisse zeelucht steeds duidelijker. En in de auto, toen we doorheen het glooiende landschap naar ons logies werden gereden, wisten we het zeker. We willen hier blijven. Of tenminste terug komen …

In de mistige fjorden menen we trollen te bespeuren.  Achter elke bocht zit een ansichtkaart verstopt. Haarspeldbochten slingeren ons dal in, dal uit, steeds dieper landinwaarts.  We wanen ons ontdekkingsreizigers.  Dit is een prachtig land. We worden er zowaar stil van en voelen ons bespied door Thor (spreek je als Thoer uit) en zijn medegoden.  Dit spreekt zo tot onze verbeeldingskracht, dat onze vingers jeuken en dat doen ze nog steeds.

Na een stevige klim van de berg Dalsnuten wanen we ons op het dak van de wereld. Letterlijk in en boven de wolken en met een adembenemend zicht op de haven van Stavanger.  Zo willen we nog wel meer lezingen geven. Die lezingen? Daar moeten we trouwens pas morgen aan beginnen.  Jaja, we werken erg hard hier in Noorwegen. Zo hard, dat we na de klim als kleuters in de auto zitten te knikkebollen.

In een typische kaarsengieterij hollen we als heuse toerista’s van het ene naar het andere rek. Trollen, goud en zilver in een flesje, houten drinknappen, hoorns, borrelglaasjes, vlaggetjes, elandpels, onderleggertjes met ‘Hilsen fra Norge’, stenen die tot hartjes zijn gepolijst … We worden bijna lyrisch van al die kitch en co, al hadden we ons nog zo voorgenomen om niet in standaard toeristenvallen te trappen. Een uurtje – en twee zware tassen – later, stappen we de winkel uit. In onze portemonnee zit een rekening waarop het ontnuchterende bedrag van 700 prijkt, diep weggestopt. Onze enige troost is, dat het niet om euro’s gaat … Of wat dacht je?

Als afsluiter van de dag bekijken we Sverd i Fjell, drie fiere zwaarden, in de grond geboord door stoere Noormannen, of zo lijkt het toch. Drie zwaarden, twee sierlijke zwanen in de Hafrsfjord en de zon op het glinsterende water. Deze mysterieuze sfeer is onmogelijk met een camera vast te leggen, maar we doen ons best. Het monument staat er al meer dan een kwarteeuw. Het is opgericht ter herdenking van de zeeoorlog van 872, waarbij Koning Harald zijn vijanden versloeg en Noorwegen één land werd.

Wat we in de Internationale School van Stavanger uitspoken met een vleugelpiano, een polka dot zakdoek en het publiek, lees je in ons volgende bericht. Nu vertrekken we naar Zweden, of toch een stukje ervan.

Ha det bra!

Inge & Inge

Ps: voor onze vrouwelijke lezers, dit betekent niet dat je je aan je BH moet vasthouden … ;-)

 strav

strav21

strav3

strav4

19:25 Gepost door Inge&Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hou het braaf? Benieuwd naar nog meer taalverwarringen.

Gepost door: Louise | 14-04-09

Die sfeer is niet met een camera vast te leggen, maar jullie kennende lukt het vast wel met woorden in een volgend boek.

Dit roept trouwens allemaal herinneringen op aan een reis van lang geleden...
Veel plezier nog ginder!

Gepost door: veerle | 14-04-09

De commentaren zijn gesloten.