11-05-09

Helemaal niet vreemd ...

'Zijn jullie zussen?' vragen kinderen ons vaak op lezingen. Of nog beter: 'Zijn jullie een tweeling?' (ha ja, dan had onze moeder het zich gemakkelijk gemaakt en ons dezelfde naam gegeven, gniffel).

Maar echt, het is weer heel erg typisch dat ons weer iets samen overkomt! Ik las een reeks recensies op de site www.pluizuit.be en daar stonden recensies over onze boeken "Broer te koop" en "De vlieger" broederlijk samen ... of zusterlijk?

En het zijn goeie ook!!! ;-)

broertekoopklein

Kaat is haar broer Tom beu: hij plaagt haar te veel en is nooit lief. Ze is zo boos op hem dat ze hem kwijt wil. Tijdens de rommelmarkt in hun straat maakt ze een groot bord met ‘broer te koop’. Wanneer een geïnteresseerde oude dame informatie vraagt over haar broer, somt ze op waarom ze hem kwijt wil. Maar dat schrikt de dame alleen maar af. Ze zal het anders moeten aanpakken, ze zal zijn kwaliteiten moeten opnoemen om hem verkocht te krijgen. Maar door die op te noemen, beseft ze dat ze hem helemaal niet kwijt wil…

Dit is het derde boek over Kaat en Tom en gaat vooral over de soms moeilijke momenten tussen broer en zus. Deze keer is Kaat haar broer echt beu. Maar om hem kwijt te raken, moet ze reclame maken, en dat kan alleen met positieve punten. Wanneer ze die begint op te noemen, beseft ze dat hij al bij al toch nog een leuke broer is. Op een originele manier wordt hier duidelijk gemaakt dat naast al de minpunten ook pluspunten kunnen bestaan, dat je je kan ergeren aan je familie maar er toch ook veel van kan houden. Een boeiende les die lezers kan aanzetten om ook eens even na te denken. Ideaal om met broers en zussen te bespreken. De kleurrijke realistische illustraties tonen perfect de gevoelens van de personages.

Mik Ghys
9789058385505

Tessa is nieuwsgierig. Haar vriendinnetje Lien vertelde dat er twee klasgenootjes verliefd zijn en Tessa kent dat woord niet. Ze vraagt aan mama wat verliefd zijn is en mama krijgt op slag een dromerige blik in haar ogen. Ze vertelt dat verliefd zijn mooi is, met vlinders in je buik en kriebels overal. Je eet niet meer, denkt alleen aan hem en verdrinkt in zijn ogen. Op slag is Tessa heel ongerust. Dat klinkt allemaal erg griezelig. Ze wordt bang voor vlinders, jeuk, verdrinken en hoopt zo dat ze veilig is. Tot er een nieuwe jongen op school verschijnt die haar leuk vindt…

Dit grappige verhaal kan alleen goed tot zijn recht komen als de lezer zelf beseft wat verliefd zijn is. Tessa neemt al de beschreven gevoelens rond verliefd zijn heel letterlijk op, waardoor haar angsten erg grappig worden. Moedig probeert ze ‘verliefd zijn’ te ontwijken, want het lijkt heel eng. Maar de realiteit is onverbiddelijk, een nieuwe jongen gooit al haar plannen in de war. Dit einde is erg geruststellend voor Tessa en voor de lezer. Ze heeft zich zorgen gemaakt om niets, het valt allemaal best mee. Gelukkig maar!

 Mik Ghys

Heel erg leuke recensies!

Inge & Inge

09:20 Gepost door Inge&Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.