04-12-09

Nederlands recensie

Ook in Nederland werd ondertussen ons Grote Sinterklaasboek met een zeer kritisch oog gelezen. Dat Nederlanders nog anders naar Sinterklaas kijken dan wij Vlamingen is algemeen geweten. Het was dus een beetje met angst en beven dat we wachtten op een Nederlandse recensie.
Guus Smits, secretaris van SNG-Nederland besprak ons boek in een bijlage bij Tijdingen Nederland.
Dit is wat hij van ons boek vond:

Het najaar is in volle gang en even voor de intocht van de Goedheiligman probeer ik zoveel mogelijk verschenen boeken om me heen te verzamelen, variërend van de serieuze literatuur om de figuur van Nicolaas tot de leukste prenten- en verhalenboeken voor de oprecht gelovigen. Het is qua boeken weer een interessant jaar, kwantitatief misschien iets minder dan vorig jaar, maar wederom met enkele juweeltjes! Veel leesplezier!

Voor de grotere gelovigen onder ons zijn er enkele boeken verschenen als begeleiding van de tentoonstelling in Utrecht. Zoals ik in de Tijdingen al meldde is het jammer dat daar geen tentoonstellingscatalogus is verschenen, maar de komende titels zijn in hun soort absoluut aanraders.

Uit Vlaanderen komt van uitgeverij De Eenhoorn het verzamelboek "Het Grote Sinterklaas-boek" van Inge Bergh en Inge Misschaert, met illustraties van Jurgen Walschot.

Ook hier weer de eigenheid die het boek speciaal maakt. De verhalen zijn gegroepeerd naar leesni-veaus als AVI en ME. De eerste paar pagina’s bevatten tekeningen voor de allerkleinsten met losse woorden waarop van alles te zien is (dwarsdoorsnede van de boot, hoe een Piet in huis komt), dan komen er eenvoudige verhaaltjes en knutseltips voor sintjes. Tussen de verhaaltjes zitten wist-je-dats en rijmpjes. De eerstgenoemde bevatten niet altijd gemakkelijk te begrijpen info voor de kleintjes. Zo is er een toelichting op de schoorsteen: "De Sint is een man van God: ooit dachten de mensen dat de schoorsteen een weg naar god was, een soort tunnel. Nu zeggen ze dat Sint snoepjes en pakjes door de schoorsteen duwt." Ook zou Wodan als voor beeld gediend hebben voor onze over daken rijdende en op een schimmel zittende Sint, wat in wetenschappelijke kringen wordt aangevochten. Het verhaal van de tobbe wordt uitgelegd en de huidskleur van Piet komt door het vegen van de schoorsteen, wat wij in Nederland meestal de kindjes niet meer voor houden. Lay-out, kleurtekeningen, tekstplaatsing (zoals verwacht kan worden uit het land van Paul van Ostaijen…): alles is keurig verzorgd. Het boek neemt toe in moeilijkheids-graad, maar daarin schuilt nu juist misschien ook de valkuil. Het is een praktisch boek als je kinderen in meerdere leeftijden hebt, maar één kind moet wellicht het boek na een poosje terzijde leggen om volgend jaar verder te kunnen. Wat is hiervan de achterliggende opzet? Saillant détail is wel dat dit boek het adres van de Sint verraadt en dat je voor België een ander adres moet aanhouden dan in Nederland. Nederland wordt bediend vanuit de Sinterklaashof 1 in Nuenen en België vanuit de Spanjestraat in de Hemel. Verschil moet er zijn! Het boek eindigt met het Sinterklaas ABC ook voor de wat oudere (on-)gelovige met soms vreemde keuzes: F voor Frygische muts, J voor Joelman en de O voor Olijk. Dit soort dingen deert mij in het geheel niet. Het boek leert kinderen dingen die in een Nederlandse uitgave nooit aan bod komen op een open manier.

(€ 22,50, 112 p., isbn: 9789058385765

)

21:21 Gepost door Inge&Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat ! Als onze Noorderburen het zeggen zal het wel waar zijn !!
En 't is waar natuurlijk !

Gepost door: Geert | 04-12-09

[i]Lay-out, kleurtekeningen, tekstplaatsing (zoals verwacht kan worden uit het land van Paul van Ostaijen…): alles is keurig verzorgd.[/i]

dat lezen we ook graag... ;-)

Gepost door: jurgen | 05-12-09

Leuk hé, misschien ook wel een boek om hier in de bibliotheek te hebben voor zowel de Nederlandse als de Belgische kinderen in de internationale school. Het boekje waar je Robin als inspiratie hebt gebruikt vonden ze ook heel erg leuk. Jammer dat je die boekjes niet apart kan kopen. Wij komen naar België met de kerstdagen en dan kijk ik toch eens uit voor het sinterklaasboek, niet voor Robin hij is er uitgegroeid :-))

Gepost door: a3eindje | 05-12-09

Sintboek @a3eindje: Het boek is door Mic gekocht en normaal gezien moet het al in de bieb van juf Marieke staan ... :-))
Groetjes,
Inge

Gepost door: Inge | 07-12-09

De commentaren zijn gesloten.