04-12-09

Nederlands recensie

Ook in Nederland werd ondertussen ons Grote Sinterklaasboek met een zeer kritisch oog gelezen. Dat Nederlanders nog anders naar Sinterklaas kijken dan wij Vlamingen is algemeen geweten. Het was dus een beetje met angst en beven dat we wachtten op een Nederlandse recensie.
Guus Smits, secretaris van SNG-Nederland besprak ons boek in een bijlage bij Tijdingen Nederland.
Dit is wat hij van ons boek vond:

Het najaar is in volle gang en even voor de intocht van de Goedheiligman probeer ik zoveel mogelijk verschenen boeken om me heen te verzamelen, variërend van de serieuze literatuur om de figuur van Nicolaas tot de leukste prenten- en verhalenboeken voor de oprecht gelovigen. Het is qua boeken weer een interessant jaar, kwantitatief misschien iets minder dan vorig jaar, maar wederom met enkele juweeltjes! Veel leesplezier!

Voor de grotere gelovigen onder ons zijn er enkele boeken verschenen als begeleiding van de tentoonstelling in Utrecht. Zoals ik in de Tijdingen al meldde is het jammer dat daar geen tentoonstellingscatalogus is verschenen, maar de komende titels zijn in hun soort absoluut aanraders.

Uit Vlaanderen komt van uitgeverij De Eenhoorn het verzamelboek "Het Grote Sinterklaas-boek" van Inge Bergh en Inge Misschaert, met illustraties van Jurgen Walschot.

Ook hier weer de eigenheid die het boek speciaal maakt. De verhalen zijn gegroepeerd naar leesni-veaus als AVI en ME. De eerste paar pagina’s bevatten tekeningen voor de allerkleinsten met losse woorden waarop van alles te zien is (dwarsdoorsnede van de boot, hoe een Piet in huis komt), dan komen er eenvoudige verhaaltjes en knutseltips voor sintjes. Tussen de verhaaltjes zitten wist-je-dats en rijmpjes. De eerstgenoemde bevatten niet altijd gemakkelijk te begrijpen info voor de kleintjes. Zo is er een toelichting op de schoorsteen: "De Sint is een man van God: ooit dachten de mensen dat de schoorsteen een weg naar god was, een soort tunnel. Nu zeggen ze dat Sint snoepjes en pakjes door de schoorsteen duwt." Ook zou Wodan als voor beeld gediend hebben voor onze over daken rijdende en op een schimmel zittende Sint, wat in wetenschappelijke kringen wordt aangevochten. Het verhaal van de tobbe wordt uitgelegd en de huidskleur van Piet komt door het vegen van de schoorsteen, wat wij in Nederland meestal de kindjes niet meer voor houden. Lay-out, kleurtekeningen, tekstplaatsing (zoals verwacht kan worden uit het land van Paul van Ostaijen…): alles is keurig verzorgd. Het boek neemt toe in moeilijkheids-graad, maar daarin schuilt nu juist misschien ook de valkuil. Het is een praktisch boek als je kinderen in meerdere leeftijden hebt, maar één kind moet wellicht het boek na een poosje terzijde leggen om volgend jaar verder te kunnen. Wat is hiervan de achterliggende opzet? Saillant détail is wel dat dit boek het adres van de Sint verraadt en dat je voor België een ander adres moet aanhouden dan in Nederland. Nederland wordt bediend vanuit de Sinterklaashof 1 in Nuenen en België vanuit de Spanjestraat in de Hemel. Verschil moet er zijn! Het boek eindigt met het Sinterklaas ABC ook voor de wat oudere (on-)gelovige met soms vreemde keuzes: F voor Frygische muts, J voor Joelman en de O voor Olijk. Dit soort dingen deert mij in het geheel niet. Het boek leert kinderen dingen die in een Nederlandse uitgave nooit aan bod komen op een open manier.

(€ 22,50, 112 p., isbn: 9789058385765

)

21:21 Gepost door Inge&Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

02-12-09

Recensie op Linc VZW (Pluizer) van Het Grote Sinterklaasboek!

Een hele mooie recensie vond ik net op Pluizer!

Dit is een groeiboek met als thema het feest van Sinterklaas. Eerst zijn er drie bladzijden met telkens een grote mooie prent: van de boot van de Sint met naamkaartjes hier en daar, van de zakken vol speelgoed in het ruim en een laatste prent waarop je verschillende manieren ziet waarop de pieten een huis kunnen binnenkomen. Dan is het boek ingedeeld in vijf blokken gerangschikt naar AVI-niveau, vertrekkend van AVI-M3/ AVI 0 tot en met AVI-M5/AVI 6. (Het eerste, voor de schuine streep, is het nieuwe AVI-niveau, het tweede het overeenkomstige oude.) In elk blok staan twee verhalen, behalve in het AVI 4-blok: daar staan er drie. Elk blok heeft ook een versje, een rubriek 'Wist je dat?' en 'Vanwaar komt?' en een kook- of doetip. Aan het eind staan er nog meer recepten in 'Het schriftje van Piet Kok'. Het boek eindigt met een verklarende woordenlijst 'Het Sinterklaas-abc'. De verhalen zijn goed en het geheel heeft duidelijk een didactische bedoeling. Deze uitgave is dan ook vooral interessant voor gebruik in scholen. Al zijn er wel veel verschillende leesniveaus voor een thema dat voor een beperkte tijd in de actualiteit staat. Daarom acht ik het boek het meest geschikt voor een tweede leerjaar omdat je daar nog grote verschillen in leesvaardigheid kunt aantreffen en voor de zorgklassen. De illustraties zijn kleurrijk en heel leuk.

Annie Beullens

http://www.linc-vzw.be

Wij zijn er natuurlijk ontzettend fier op!

Groetjes,

Inge & Inge

21:49 Gepost door Inge&Inge in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |